Liikunnan ja yhdessä tekemisen merkitys ikäihmisten arjessa

Ikääntyminen tuo mukanaan luonnollisia muutoksia kehoon ja mieleen. Lihasvoima heikkenee, tasapaino horjuu helpommin ja päivittäiset askareet saattavat alkaa tuntua raskailta. Mutta tiesitkö, että jo pienillä, säännöllisillä arjen teoilla voidaan merkittävästi tukea ikäihmisten toimintakykyä ja elämänlaatua?

Liike on lääke – myös pieninä annoksina

kevyt liikunta, kuten kävely, venyttely tai kevyet kotityöt, parantaa ikäihmisen tasapainoa, lihasvoimaa sekä mielialaa ja voi hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä.
Tutkimusten perusteella säännöllinen fyysinen aktiivisuus vähentää myös kaatumisriskiä ja tukee itsenäistä selviytymistä arjessa.
 

Edes 10–15 minuutin päivittäinen liikunta voi tehdä suuren eron. Parasta on, kun aktiivisuus yhdistyy johonkin mielekkääseen: esimerkiksi yhdessä kokkailuun tai siivousaskareisiin.

Yhdessä tekeminen tukee sekä kehoa että mieltä

Yhteinen ruuanlaitto ei ole vain keino valmistaa ateria – se on samalla mahdollisuus ylläpitää hienomotorisia taitoja, muistia ja sosiaalisia suhteita. Osallistaminen arjen askareisiin, kuten kattamiseen, pilkkomiseen tai leipomiseen, vahvistaa myös osallisuuden tunnetta ja ehkäisee yksinäisyyttä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) korostaa, että sosiaalinen vuorovaikutus tukee mielenterveyttä ja vähentää riskiä esimerkiksi masennukseen ja muistisairauksiin. Kotihoito voi toimia tärkeänä sillanrakentajana tässä – ei vain hoitamassa, vaan tekemässä yhdessä.

Kotihoidon rooli: tavoitteellista ohjausta ja arjen aktivointia

Kotihoidossa meillä on ainutlaatuinen asema: olemme läsnä ikäihmisten arjessa säännöllisesti ja voimme vaikuttaa suoraan heidän toimintakyvyn säilymiseen – ja jopa sen kohenemiseen.

Ammattilaisina emme pelkästään avusta tai hoida, vaan ohjaamme, motivoimme ja mahdollistamme. Hyödynnämme asiakkaan voimavaroja ja vahvistamme niitä arjen tilanteissa, kuten ruokailuissa, hygieniassa ja siivouksessa. Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus edistää hyvinvointia.

Miten kotihoito vaikuttaa käytännössä?

Ohjaamme asiakkaita osallistumaan arjen askareisiin heidän omien kykyjensä mukaan – yhdessä tekeminen vahvistaa itsetuntoa ja ylläpitää taitoja.

Tunnistamme ja kirjaamme toimintakyvyn muutokset sekä suunnittelemme tavoitteita yksilöllisesti.

Kannustamme pieniin, toistuviin liikkeisiin päivän mittaan – lyhytkin aktivointi säännöllisesti tuo pitkäaikaista hyötyä.

Tällä tavoin kotihoito ei ole vain palvelu – se on aktiivinen osa toimintakyvyn tukemista, suunnitelmallisesti, ammatillisesti ja inhimillisesti.


 

 

Miten voisimme parhaiten auttaa Sinua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Soita